Slobodne strane slobodnih Jagodinaca

понедељак, 20. фебруар 2012.

POSLE PRIVATIZACIJA BEZ POSLA 9.429 JAGODINACA

Samo da se zna !
Ovo je pravo lice  stanja u Jagodini  !

POSLE PRIVATIZACIJA BEZ POSLA 9.429 JAGODINACA




JAGODINA - Privatizacija i stečajevi od 2002. godine u Jagodini bez posla su ostavili 9.429 radnika, a od 11 privatizovanih firmi samo u dve privatizacija je uspela, izjavio je predsednik Samostalnih sindikata za grad Jagodinu Miroslav Gajić.

Reč je o firmama u kojima smo imali sindikate, objasnio je Gajić i napomenuo da posle uvođenja stečaja, više ne postoje preduzeća "Resava" sa 800 radnika, "Pomoravka" sa 900, "Minela" sa 400, Agro industrijski kombinat sa 500 i "Mlekara" sa sto zaposlenih.
Posle privatizacije Turističko ugostiteljskog preduzeća "Palas", od 800 radnika u firmi je ostalo 23 (u hotelu kojim upravlja Akcijski fond posle poništavanja privatizacije), iz "Jugoprevoza" je otišlo 411 (socijalni program), a iz "Žitomlina" 380 zaposlenih, napomenuo je Gajić.

On je dodao da je u "Budućnosti" od 200 zaposlenih ostalo samo 17, u "Jagodinskoj pivari" od 460 ostalo je 276 radnika, a privatizacija, poništena, u "Jagodinskim podrumima", koji su u sastavu "Navipa", ostavila je od 120 zaposlenih samo 45 i oni ne primaju platu.
U "Opremi" je bilo zaposleno 160 radnika, a ostalo 80, u "Moravi" od 486 ostalo je samo pet, u Fabrici kablova, koja je još u fazi restruktuiranja, sa tri propala tendera, od 6.052 radnika ostalo je 2.027, u Mesnoj industriji "Juhor" od 800 ostalo je 407 radnika. Privatizacija je jedino uspela u "Juhoru" i Građevinskom preduzeću "Put", istakao je Gajić, ukazujući, međutim, da je " i u ovom firmama broj zaposlenih drastično smanjen".

Apsurdno je da "Juhor", koga je kupila kompanija "Delta", postiže izvanredne poslovne rezultate i produktivnost, a radnici imaju veoma niske plate, oko 18.000 dinara, dodao je Gajić. On, koji je, osim za grad Jagodinu, i predsednik Samostalnog sindikat za opštine Pomoravskog okruga, Ćupriju, Despotovac, Paraćin, Svilajnac i Rekovac, istakao je da sindikat ovakvu analizu priprema i za privatizovane firme i preduzeća u stečaju u ostalim opštinama Pomoravlja, Resave i Levča.






Нема коментара:

Постави коментар

Komentari nas,običnih malih ljudi,koji hoće da žive od svog rada,onih koji nisu ukrali ali su pokradeni!!