Slobodne strane slobodnih Jagodinaca

понедељак, 27. фебруар 2012.

"Oće da nas zaludu ti ameri "

INTERNET POD NOVIM NAPADOM–POKUŠAJ KONTROLE U.N.

 Po celom svetu se širi požar borbe protiv sporazuma ACTA

tj. kako ga oni zovu REGULACIJA INTERNETA a mi ga čitamo kao

 "JOŠ PROFITA ZA TRULE KAPITALISTIČKE DRŽAVE "

U pitanju je pokušaj Ujedinjenih Nacija da, putem Internacionalne Telekomunikacione Unije (ITU) sprovedu rušenje poretka na Internetu koji je uspostavljen 1988. godine (.pdf verzija sporazuma iz Melburna). Te godine su se delegati 114 zemalja okupili u Australiji i potpisali sporazum koji je dramatično liberalizovao telekomunikacije. Desila se izolacija Interneta od ekonomske i tehničke regulacije.
Danas, Rusija, Kina, Nemačka, SAD i njihov 191 saveznik, članovi ITU sada žele da preprave sporazum iz 1988. kako bi se njegov uticaj proširio na tada nepokrivene oblasti. Od samog pogleda na delimičnu listu predloga koji će u decembru biti razmatran na konferenciji u Dubaiju, ledi se krv:
 
  • Internet bezbednost i privatnost podataka se stavljaju pod međunarodnu kontrolu,
  • Stranim telefonskim kompanijama se omogućava naplata taksi za „internacionalni“ Internet saobraćaj, možda čak i na „po-kliku“ bazi za određene Web destinacije, sa ciljem sticanja profita za državne telefonske kompanije i državne kase.
  • Uspostavljanje ekonomskih regulativa bez presedana, kao što su ovlašćenja za naplatu i regulisanje uslova korišćenja do sada neregulisane razmene sadržaja poznatije kao „pirovanje“ ili P2P.
  • Premijerno uvođenje dominacije ITU nad bitnim funkcijama Internet upravljanja koje je do sad bilo decentralizovano, u rukama nekoliko odgovornih strana koje su se bavile koordinacijom .com i .org veb adresa kroz ICANN.
  • Stavljanje mnogih funkcija IETF (Internet Engineering Task Force), IS (Intenet Soceity) i ostalih grupacija koje se bave inženjerskim i tehničkim standardima koji omogućavaju rad Interneta pod unutrašnju kontrolu vlasti.
  • Regulacija internacionalnih mobilnih tarifa i uslova za roming.

Prvi razgovori o ovom projektu počinju u Ženevi 27. decembra.
 
Mnogim zemljama u razvoju se ovakve ideje jako dopadaju (Indija, Brazil).
Iako otvorene Internet tehnologije dokazano pomažu razvoju čovečanstva (ima li boljeg primera od Wiki tehnologije koncepta komunikacije i informisanja koji je fundamentalno promenio svet informacija), neke vlade se osećaju pomalo izostavljeno.
Vlasti su ćudljive, a kao takve su vrlo opasne, pa smo zato u obavezi da opet pokažemo koliku zapravo moć ima neregulisani internet.

Нема коментара:

Постави коментар

Komentari nas,običnih malih ljudi,koji hoće da žive od svog rada,onih koji nisu ukrali ali su pokradeni!!