Slobodne strane slobodnih Jagodinaca

петак, 27. април 2012.

Време је да проговоре политичари који су стварали СНС

Време је да проговоре политичари који су стварали СНС

Светомир Марјановић / Прес
6
Nikolic i Vucic Време је да проговоре политичари који су стварали СНС
Лидер ЛДП Чедомир Јовановић изнео је недавно занимљиво запажање. Коментаришући део кампање у ком ДС подсећа шта је Томислав Николић као радикал, а шта као напредњак, говорио о ЕУ, Јовановић се запитао зашто је Борис Тадић створио Николића кад сад њиме плаши грађане. И можда је баш ова предизборна кампања право време да политичари који су учествовали у стварању Српске напредне странке јавно проговоре о томе
 
Николић је 12. септембра 2008. јавно саопштио да је напустио СРС и то је и датум када је суштински настао СНС. Разлог напуштања радикала био је тај што је Шешељ тражио од њега да укине подршку Споразуму о стабилизацији и придруживању са ЕУ, коју је претходно подржао у парламенту.
Добри познаваоци политички ствари сматрају да је излазак Николића из СРС почео много раније, још крајем 2007. када је, кажу упућени, тадашњи француски амбасадор у Србији Жан-Франсоа Терал донео предлог да радикале треба поделити како би проевропске политичке снаге коначно постале већина у Србији.
Ти добри познаваоци ствари у Србији кажу и да је председник Тадић потрошио девет месеци на разговоре, преговоре и договоре са Николићем како би га наговорио да напусти радикале и направи нову странку. Странку која би била „нормална”, проевропска и која би прво заједно на власти са ДС, а потом сама, могла да води Србију ка ЕУ.
Исти кажу и да је Тадић у том периоду боравио у винском подруму Александра Вучића, да су Тадићеви најближи сарадници обезбедили новац за формирање напредњака и школовање и обуку функционера нове Николићеве партије. И да су после формирања СНС Николић и Вучић били стални гости кабинета на Андрићевом венцу.
А онда се од те у суштини добре идеје дошло до тога да су напредњаци, од политичких партнера, постали највећи противници ДС и самог Бориса Тадића. Зашто је до тога дошло? Једни ће рећи да је до разлаза дошло зато што су напредњаци постали популарнији од ДС, што Тадић никако није могао да истрпи, док ће се други заклети да је до разлаза дошло зато што се челници СНС у ствари нису променили и да су они и даље они стари Шешељеви радикали.
Зато верујем да би о овоме коначно поштено морали да проговоре како Николић и Вучић, тако и Борис Тадић и његови сарадници. Пре избора би било поштено, како би грађани стварно знали коме дају свој глас.

Нема коментара:

Постави коментар

Komentari nas,običnih malih ljudi,koji hoće da žive od svog rada,onih koji nisu ukrali ali su pokradeni!!